Karel Schwarzenberg navštívil Bělorusko

Minsk - Karel Schwarzenberg jako první český ministr zahraničí dnes navštívil Bělorusko posledního evropského diktátora Alexandra Lukašenka. Návštěva pravděpodobně souvisí s projektem českého předsednictví, nazvaném Východní partnerství. Ten by měl být zahájen na začátku května, jedná se o program spolupráce EU se šesti východoevropskými státy.

V Praze proběhne 7. května pro tento projekt klíčové setkání zástupců EU a šesti zemí východní Evropy - konkrétně Ukrajiny, Gruzie, Moldavska, Arménie, Ázerbájdžánu a právě Běloruska. Zatím však není jasné, zda pozvánku dostane i kontroverzní běloruský prezident Lukašenko. Ten však již avizoval, že na summit určitě nepojede, místo něj bude vyslán premiér země Sidorskij.

Lukašenkův režim nemá příliš velký zájem na sbližování s EU, jeho země je ekonomicky závislá na Rusku. To si přitom chce udržet svůj dominantní vliv v regionu.

EU podmínila začlenění Běloruska do programu Východního partnerství demokratizací země. „Tyto snahy jsou poměrně bezzubé. Já bych spíše uvítal nátlak na běloruský režim, aby provedl určité změny legislativního charakteru a liberalizaci legislativy jako takové,“ říká běloruský disident Vladislav Jandjuk.

Vydáno pod