Sarkozy na obědě s poslanci pourážel, koho mohl

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se nevybíravě pustil do několika světových politiků. List Financial Times cituje jeho některé výroky ze setkání s francouzskými poslanci. Amerického prezidenta Baracka Obamu označil za nezkušeného a váhavého politika, jehož rozhodování ne vždy odpovídá běžnému standardu. Španělský premiér José Luis Zapatero zase podle Sarkozyho není příliš inteligentní a německá kancléřka Angela Merkelová nebrala vážně vizionářskou předpověď francouzského prezidenta o hrozící krizi v Evropě z loňského podzimu. Nakonec ale neměla na vybranou a musela mu dát zapravdu, když viděla, v jakém stavu je německé bankovnictví.

Šéf Elysejského paláce je znám svou poněkud neomalenou řečí, nebere si servítky nejen ve vztahu k zahraničí, ale rýpne si i do francouzské armády nebo učitelů. Urazit ale tři nejbližší spojence během krátkého středečního oběda je ale i na něj úctyhodný výkon, poznamenává list.

Sarkozy o Merkelové

„Když se dozvěděla o stavu svých bank a automobilového průmyslu, neměla jinou možnost, než se přidat na moji stranu.“

Sarkozy své výroky sice pronesl na soukromé schůzce se skupinou poslanců, opoziční politici ale neváhali a informovali o nich neprodleně média. Levicový deník Libération o pracovním obědě informoval jako o vystoupení, které by se dalo charakterizovat slovy „já, já, já, jenom já“. Sarkozy schůzku pojal jako sebechválu za to, jak zvládá hospodářskou krizi a jak si poradil s londýnským summitem G20.

Sarkozy o Zapaterovi

„Nejspíš není moc chytrý. Znám ale několik velmi inteligentních politiků, kteří se nedostali ani do druhého kola prezidentských voleb.“

List ovšem připouští, že Sarkozy své jedovaté poznámky tu a tam prokládal i slovy uznání, Obamu například označil za „velmi inteligentního a charismatického“.

Sarkozy o Obamovi

„Obama je důvtipný, velmi inteligentní a charismatický. Ale byl zvolen před dvěma měsíci a nikdy neřídil žádné ministerstvo. Existuje řada věcí, na které nemá žádný názor. Není vždy dostatečně rozhodný a výkonný.“

Vydáno pod