Dárcovská konference má přinést peníze na obnovu Somálska

Brusel - Brusel bude ve čtvrtek hostit dárcovskou konferenci, která má zajistit peníze na obnovu pořádku v Somálsku, informovala o tom Evropská komise. Konference se zúčastní například generální tajemník OSN Pan Ki-Mun nebo představitelé českého předsednictví EU. Somálskem totiž už skoro 20 let zmítá občanská válka a jako stát prakticky neexistuje. V poslední době navíc somálští piráti ohrožují lodě plující poblíž Afrického rohu.

OSN doufá, že se od dárců na obnovu Somálska podaří vybrat alespoň 200 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun). Tyto peníze by měly být použity na obnovu bezpečnostních sil v zemi, policie a armáda totiž prakticky nefungují. „To, co se děje v Somálsku, je výsledkem neexistence státu. Potřebujeme finanční prostředky a politickou podporu,“ uvedl zástupce Africké unie v Bruselu Mahamat Sálih Annadíf. Organizace spojených národů už ve své lednové rezoluci počítá s posílením mírové mise AMISOM, kterou se souhlasem OSN vede Africká unie.

Státy, které se konference zúčastní, by měly vybrat alespoň 103 milionů eur na zajištění fungování mise AMISOM v příštím roce. Dalších 35 milionů eur by navíc měly dárci poskytnout ve formě vojenské techniky a nezbytného vybavení pro příslušníky mise. Těch je v současnosti 4300, ale do roku 2010 by jejich počet měl vzrůst až na 8000. OSN sice vojákům zajistí nutnou logistickou podporu, ale další země se musí složit ještě na jejich vybavení a platy.

Na vznik somálských bezpečnostních složek by státy mohly přispět zhruba 24 miliony eur, které však vystačí jen na příštích 12 měsíců. Tyto finanční prostředky by měly přispět k vybudování takzvaného společného bezpečnostního výboru, somálské policie a národních bezpečnostních sil.
Somálská policie by jen v hlavním městě Mogadišu měla mít 10 tisíc členů a národní bezpečnostní síly 6000 členů, přičemž obě by koordinoval právě společný bezpečnostní výbor.

Piráti nejsou na programu konference

Samotná problematika pirátských útoků sice na pořadu konference oficiálně není, ale diplomaté se shodují, že bez řešení na zemi není možné vyřešit situaci na moři. Evropská unie i NATO sice mají v oblasti několik lodí, kterým se sice daří čas od času útoky pirátů odvracet, ale nepřináší to dlouhodobé řešení situace. 

Námořní gangy v posledních měsících obsadily desítky lodí a na několik z nich přitom střílely. Američané, Francouzi, Nizozemci a další spojenci se zapojili do operací proti pirátům, které posvětily OSN a Somálsko. Francouzská fregata zajala nedávno 11 ozbrojenců, které se rozhodla předat Kongu, kde budou souzeni. Američtí odstřelovači zase při noční akci zastřelili tři ze čtyř únosců jedné nákladní lodi.