Dozorce z koncentračního tábora se vydával za nacistickou oběť

Berlín - Někdejší údajný dozorce v nacistických koncentračních táborech John Demjanjuk se podle agentury DPA po druhé světové válce vydával za oběť nacistů, dokonce dostával pomoc jako válečný uprchlík. Prý to dokládají dokumenty, které jsou uloženy v Bad Arolsenu u Červeného kříže. Demjanjuk, který žije v USA, má být přitom vydán do Německa, kde ho obvinili z toho, že se jako dozorce v koncentračním táboře podílel na smrti 29 tisíc Židů.

Podle dokumentů Červeného kříže, které napovídají víc i o Demjanjukově životě od července 1945 do jeho odchodu do USA v lednu 1952, Demjanjuk po válce tvrdil, že je vyhnancem. Podal si dokonce žádost o uprchlickou podporu pro sebe, svou ženu a dceru. Podle spisu mu bylo právo na podporu Mezinárodní organizace OSN pro uprchlíky přiznáno.

V žádosti o podporu, která byla podána v roce 1948, Demjanjuk uvedl, že posledních 12 let pobýval na území Sovětského svazu, Polska a Německa. Jmenoval i Sobibor, kde podle německých úřadů měl jako dozorce dohlížet na vyhlazování Židů. V žádosti pro humanitární podporu ale uvedl, že v Sobiboru působil jako řidič.

Ve spisech Červeného kříže je kromě listin i Demjanjukův průkaz s fotkou a otisky prstů, lékařské zprávy a průkazy z deseti uprchlických táborů.

Na seznamu nejhledanějších nacistických zločinců je Demjanjuk na druhém místě. Německé úřady tvrdí, že mají dost důkazů, které ho mají usvědčit z podílu na vraždách nejméně 29 tisíc Židů. Demjanjuk prý osobně vodil v Sobiboru Židy do plynových komor. Ten ale obvinění odmítá a tvrdí, že byl sám válečným zajatcem. Německo požádalo USA, aby Demjanjuka vydaly k soudnímu procesu. Na poslední chvíli ale byla jeho deportace zastavena, Demjanjuk tak nadále zůstává v USA, kde žije od roku 1952.

Vydáno pod