Ahmadínežád se prý chystá na všechny světové konference

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který vyvolal v pondělí svými antisemitskými výroky bouři nevole na světové konferenci OSN proti rasismu v Ženevě, dnes obvinil západní státy z intolerance a prohlásil, že se hodlá v budoucnosti účastnit všech světových konferencí. V Teheránu vítaly Ahmadínežáda davy nadšených přívrženců a íránský konzervativní tisk opěvoval jeho projev, v němž prezident Íránu označil Izrael za zemi s rasistickou vládou.

Ahmadínežád, který již dříve označil holocaust za mýtus a vyzýval k vymazání Izraele z mapy světa, na konferenci v Ženevě řekl, že izraelský stát vznikl jako „výmluva za utrpení Židů“ za druhé světové války a nyní okupuje palestinská území. Izrael společně s USA a dalšími sedmi zeměmi konferenci od začátku bojkotuje a po projevu íránského prezidenta se k nim připojila i Česká republika.

Mahmúd Ahmadínežád:

„Jisté země kvůli mně konferenci bojkotují. Prohlašuji, že se od nynějška budu účastnit všech mezinárodních konferencí. Ti, kteří žádají svobodu projevu, nebyli připraveni na jedné z jimi (Západem) organizovaných konferencí tolerovat opoziční hlas… A tihle lidé už po desetiletí mluví o názorové svobodě a lidských právech.“

Konzervativní íránský tisk dnes nešetřil na Ahmadínežáda chválou, stal se prý superstar konference. Ahmadínežádovo vystoupení podpořili i někteří konzervativní duchovní a politici. „Prezident v Ženevě ukázal, že je vhodným reprezentantem velkého a odvážného národa,“ řekl podle agentury DPA duchovní Ahmad Chátamí. 

V zemi ale zaznívají i hlasy, které prezidentovo vystoupení označují spíše za trapné než hrdinské. Ty ale raději chtějí zůstat anonymní, napsala agentura DPA. „To, že zástupci EU opustili sál a jediný potlesk pro Ahmadínežáda přišel od íránské delegace, je pro Íránce skutečně trapné,“ řekl jistý opoziční politik v Teheránu.

Íránská opozice, a to včetně duchovních, je proti Ahmadínežádovým nenávistným tirádám a zvláště proti jeho výrokům o holocaustu.