V Německu začal proces s údajnými strůjci teroristických útoků

Berlín - Před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu začal soud se čtyřmi muži podezřelými z členství v teroristické skupině a z plánování atentátů. Jednání je považováno za jeden z největších procesů v německých dějinách a za největší německý proces s údajnými teroristy od soudů s členy militantní ultralevicové organizace Frakce Rudé armády (RAF). Údajným teroristům z takzvané sauerlandské buňky s vazbami na radikální islámské hnutí hrozí až 15 let vězení, jednomu dokonce doživotí.

Soudci budou zkoumat výpovědi více než 200 vyšetřovatelů a svědků a spisy ve více než 500 šanonech. Soudní jednání je zatím naplánováno na 47 dnů. Proces by tak měl trvat minimálně do konce srpna. Je ale možné, že rozsudek obžalovaní uslyší až za dva roky.

Chtěli zabít co nejvíce Američanů

Čtyři údajní teroristé ve věku do 30 let jsou podezřelí z toho, že plánovali teroristické útoky ve městech jako Frankfurt nad Mohanem, Dortmund, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem, Stuttgart a Mnichov. Zaměřili se prý především na americké cíle včetně americké vojenské letecké základny Ramstein.

Yilmaz dnes odmítl pozdravit soudce

Státní zástupci podezírají německé konvertity k islámu Fritze Gelowicze a Daniela Schneidera, německého Turka Attilu Seleka a tureckého občana Adema Yilmaze z napojení na německou a mezinárodní teroristickou organizaci a z přípravy atentátu a vraždy. Němec Schneider je navíc obžalován z pokusu o vraždu, neboť během svého zatýkání střílel na policistu. Za to mu na rozdíl od ostatních obviněných hrozí až doživotní vězení.

Yilmaz dnes odmítl pozdravit soudce a vysloužil si hned první den procesu třídenní vazbu. „Povstanu jen před Alláhem!“ byla jediná slova, která zazněla z lavice obžalovaných.

Mimořádný proces, mimořádná bezpečnostní opatření

Podle kriminalistů patří obžalovaní k organizaci Svaz islámského džihádu (IJU), která měla rovněž kontakty na teroristickou síť al-Káida. Skupina je prý odnoží Islámského hnutí Uzbekistánu, jemuž se přičítá odpovědnost za teroristické útoky na ambasády USA a Izraele v červenci 2004 v uzbecké metropoli Taškentu.

Soud probíhá v „nedobytné“ budově, která byla postavena po 11. září 2001 speciálně pro procesy s islamisty. Bezpečnostní opatření jsou velmi masivní. Každý z obžalovaných čekal na líčení v jiné věznici a jejich převoz do Düsseldorfu probíhal v přísném utajení.

Obžalovaní údajně plánovali bombové útoky s pomocí vysoce explozivních směsí. Německá buňka nakoupila 730 kilogramů vysoce koncentrovaného peroxidu vodíku. Smícháním s dalšími látkami mohla vyrobit výbušninu v množství odpovídajícím ničivé síle více než půl tuny dynamitu, což by stačilo k rozmetání obrovské budovy a napáchání škod většího rozsahu než při teroristických útocích v Londýně či v Madridu.

Tři z obžalovaných byli zatčeni 4. září 2007 při rozsáhlé policejní razii ve vesnici Oberschledorn v regionu Sauerland východně od Kolína nad Rýnem. Attilu Seleka dopadlo Turecko v listopadu 2007 a vydalo jej německému soudu.

Německo zatím všechny pokusy o teroristický útok zmařilo

Podobný případ není v novodobé německé historii ojedinělý, německým úřadům se ale zatím podařilo všechny pokusy o útok zmařit. Přelomovým datem bylo i tady 11. září 2001. Stopy strůjců teroristických útoků vedly mimo jiné i do Hamburku. Z členství v teroristické buňce, která připravovala únosy letadel, byl v roce 2007 v ostře sledovaném procesu usvědčen Munír Mutasádik.

Rok po 11. září zadržely německé úřady čtyři Araby, kteří plánovali útoky proti židovským centrům v Berlíně a Düsseldorfu. V západním Německu zase dva mladí Libanonci chtěli nastražit bomby do vlaků.