Topolánek se v Moldavsku setkal se zástupci opozice

Kišiněv - Odstupující český premiér Mirek Topolánek je na návštěvě v moldavském Kišiněvě, kde se v posledních dnech odehrávaly ostré protesty proti výsledkům voleb, ve kterých před třemi týdny zvítězili komunisté. Opozice odmítá výsledky uznat. Topolánek se setkal s jejími zástupci v Kišiněvě a prohlásil, že bude prosazovat vytvoření mezinárodní komise, která by výsledky znovu posoudila. Ústavní soud dnes potvrdil výsledky, které přepočítala kontrolní komise.

Moldavský Ústavní soud dnes potvrdil závěr volební komise, která na popud opozice přepočítávala hlasy z voleb. Komise shledala, že výsledky jsou regulérní. „Soud se rozhodl potvrdit výsledky přepočítávání,“ oznámil dnes agentuře Reuters mluvčí Ústavního soudu. Opozice ale dál trvá na svém, hlasování prý neproběhlo podle pravidel.

Topolánek po setkání na české ambasádě prohlásil, že dostal od zástupců moldavské opozice dokumenty o potencionálních důkazech falšování voleb. Slíbil, že je předá ministrům zahraničí EU, kteří se sejdou příští týden.

„Měl jsem možnost hovořit se zástupci třech opozičních stran, které mne požádaly o schůzku před schůzkou s prezidentem. Dostal jsem od nich řadu dokumentů a dokladů o událostech po volbách a určité důkazy o potenciální manipulaci voleb. Tyto materiály předám ministrům zahraničí příští týden,“ řekl Topolánek.

Po jednání s prezidentem Vladimirem Voroninem Topolánek prohlásil, že bude prosazovat vytvoření mezinárodní komise, v níž zasedne vláda  i opozice. Tato komise by měla znovu prozkoumat především volební seznamy.

Opozice tvrdí, že výsledky posledních voleb nejsou regulérní. Svědčí o tom podle nich analýzy volebních seznamů voličů. Vyzvala ke kontrolnímu přepočítávání hlasů, komise ale žádné nesrovnalosti neobjevila. Opozice výsledky ani po opětném sečtení neuznává, neboť volební komisi prý tvoří převážně komunisté.

Volební komise sice přepočítala hlasy, neprověřila ale seznamy voličů. Opozice prý při jejich kontrole objevila, že na seznamech je až 20 tisíc lidí, kteří neměli vůbec volit. Například nezletilí, lidé, co zemřeli nebo nežijí v Moldavsku. A to prý prověřili jen čtvrtinu dokumentů. Opozice proto tvrdí, že mrtvých duší je daleko víc.

Žádají proto EU, aby na tyto důkazy reagovala a aby sestavila mezinárodní volební komisi, která by výsledky voleb znovu prověřila.

Mirek Topolánek a Vladimir Voronin
Zdroj: ČT24