Dva sebevražedné útoky v Iráku si vyžádaly kolem 80 obětí

Bagdád - Nejméně 53 lidí zemřelo v Iráku při dvou bombových útocích. 34 lidí zabil sebevražedný atentátník, který v Bagdádu odpálil u policejního stanoviště vestu naplněnou výbušninami. Policisté v tu chvíli rozdávali lidem zásoby. Zahynulo tam i 5 dětí. Při druhém útoku přišlo severovýchodně od irácké metropole o život 45 lidí. Většina z nich byli pravděpodobně íránští poutníci.

V Bagdádu zabil sebevražedný atentátník nejméně 34 lidí, k útoku došlo na náměstí nedaleko centra, kde zrovna policisté rozdělovali pomoc místním obyvatelům, kteří přišli během invaze USA v roce 2003 o domov. Útočník se vmísil do davu a odpálil nálož, kterou měl ukrytou ve vestě. Podle policie je mezi oběťmi nejméně 5 dětí, několik deístek osob bylo zraněno.

Další útok se odehrál ve městě Bákuba, zde zaútočil sebevražedný atentátník na restauraci, kde se odpálil. Na místě zemřelo nejméně 45 lidí, většinou íránských poutníků.

Za poslední rok se úroveň násilí v Iráku sice podle amerických a iráckých zdrojů výrazně snížila, přesto však povstalci z al-Káidy a dalších hnutí podnikají časté útoky. Ve středu zahynulo při útoku sebevražedného atentátníka v mešitě ve středním Iráku nejméně pět lidí a dalších 15 bylo zraněno.

Muž č. 1 irácké al-Káidy zatčen

Bezpečnostní síly v Iráku dnes v Bagdádu dopadly šéfa irácké al-Káidy abú Umara Bagdádího. Potvrdil to mluvčí bezpečnostních sil. Už několikrát přitom irácké úřady informovaly, že Bagdádí je zadržen nebo je mrtvý. Podle americké armády je možné, že dokonce ani tento muž neexistuje, že jde o fiktivní osobu vytvořenou al-Káidou.  

Umar Bagdádí je považován za „emíra“ Islámského státu v Iráku, který na podzim 2006 vyhlásily al-Káida a další teroristické organizace. Před Bagdádím vedl iráckou al-Káidu abú Musa Zarkáví a Ajúb Masrí.