Ani švédská vláda nebude mít během předsednictví v EU klid od opozice

Stockholm - Levicová opozice ve Švédsku nechce slíbit vládě pravého středu klid pro blížící se předsednictví v Evropské unii. "Klid zbraní" pro řízení EU, které Švédsko převezme v polovině letošního roku od České republiky, by si naopak přál premiér Fredrik Reinfeldt. Podle něj jsou výhružky z opozičních řad "velmi nešťastné". "Sociální demokracie není k bezpodmínečnému klidu zbraní připravena," uvedla v sobotu v deníku Svenska Dagbladet vůdkyně největší švédské opoziční strany Mona Sahlinová a dodala, že její strana "samozřejmě přispěje k tomu, aby švédské předsednictví bylo úspěšné".

Sahlinová a její straničtí stoupenci by ovšem vládu v době předsednictví bezvýhradně podpořili jen tehdy, kdyby vláda na evropské úrovni prosazovala opoziční, a nikoli své vlastní priority, což je ovšem pro vládnoucí koalici nepřijatelné.

V podobném duchu jako Sahlinová se již vyjádřili i vůdcové dalších opozičních stran, Peter Eriksson ze Strany ochránců životního prostředí - Zelených a Lars Ohly z postkomunistické Levicové strany. „Klid zbraní“ podle Ohlyho neprospívá demokracii a Švédsko navíc v příštím roce čekají parlamentní volby, jejichž předvolební kampaň bude tím pádem zahájena prakticky okamžitě po skončení letošního předsednictví.

Konzervativně orientovaný deník Svenska Dagbladet věnoval budoucnosti otázky „klidu zbraní“ na domácí politické scéně pozornost mimo jiné s poukazem na „kolaps chaotického českého předsednictví“, které „po třech měsících otřesů vybuchlo úplně“. List napsal, že vzhledem k tomu, že pád české vlády a s ním spojený kolaps celého předsednictví otevřel nové možnosti „formálně bezmocnému, avšak trvale nevypočitatelnému provokatérovi Václavu Klausovi“, po skončení českého předsednictví unii v červenci očekává „kolektivní ulevující výdech“. Švédsko by tak podle listu mělo sedmadvacítce vrátit stabilitu.

Podle premiéra a zároveň vůdce konzervativní Umírněné koaliční strany Fredrika Reinfeldta bude mít Švédsko na domácí předvolební kampaň dost času až po předsednictví a strany by tak měly své vnitropolitické šarvátky při předsedání unii přece jenom odložit stranou. Švédsko podle něj musí být schopno vystupovat silně, aby mohlo sjednotit i nejvyšší představitele z ostatních evropských zemí.

V době minulého, v pořadí prvního předsednictví Švédska v EU v roce 2001, „klid zbraní“ na politické scéně v největší skandinávské zemi platil. Premiér tehdy vládnoucích sociálních demokratů Göran Persson si tehdejší toleranci od pravicové opozice velmi pochvaloval. „Během půlroku, kdy Švédsko bylo za předsednictví v EU zodpovědné, jsem nebyl vnitropoliticky napaden ani jednou,“ napsal nedávno Persson ve svých memoárech s názvem „Moje cesta, mé volby“.

Deník Svenska Dagbladet nicméně uvedl, že politici budou na toto téma do zahájení švédského předsednictví ještě jednat.