Clintonová přijela nečekaně do Libanonu

Bejrút - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přijela neočekávaně do libanonského Bejrútu. Setkat by se měla s prezidentem Michelem Sulajmánem. Její cesta se podle agentury AP uskutečňuje před klíčovými parlamentními volbami v zemi, v nichž by mohla být nynější proamerická vláda vystřídána militantním šíitským hnutím Hizballáh a jeho spojenci. Šéfka americké diplomacie zavítala do Bejrútu po sobotní nečekané návštěvě Iráku, aby před hlasováním plánovaným na 7. června podpořila křehkou demokracii v Libanonu.

„Libanonský lid musí být schopen vybrat si své zástupce v otevřených a poctivých volbách, bez hrozby násilí či zastrašování a bez zasahování zvnějšku,“ uvedla Clintonová před odletem do Bejrútu v krátkém prohlášení.

Spojené státy budou podle jejích slov nadále podporovat umírněné hlasy v Libanonu a zodpovědné instituce libanonského státu, o jejichž vytvoření Libanonci usilují. „Naše trvající podpora pro libanonské ozbrojené síly zůstává pilířem našich vzájemných vztahů,“ dodala.

Vydáno pod