Albánie podá v úterý v Praze přihlášku do EU

Tirana - Albánie požádá v úterý o přidělení statusu kandidátské země Evropské unie. Prohlásil to dnes podle agentury APA albánský premiér Sali Berisha na zasedání vlády v Tiraně. Stane se tak v Praze během Berishovy dvoudenní návštěvy České republiky, která v současnosti EU předsedá. "Žádost předložíme 28. dubna, abychom tak mohli získat kandidátský status. Je to nesmírně důležitý okamžik a rozhodnutí v procesu úplného začlenění Albánie do EU," prohlásil Berisha.

Integraci země do EU podle premiéra nic nestojí v cestě. Albánie prý poskytla unii garance, že bude pokračovat v potřebných reformách. „Albánie, kdysi známá vysokou mírou kriminality a korupce, je dnes zemí, která přitahuje investory a zahraniční turisty,“ řekl Berisha.

Všech 27 členských zemí EU letos dokončilo ratifikaci stabilizační a asociační dohody, kterou Albánie podepsala před třemi lety. Tento krok je považován za nutný předpoklad k zahájení jednání o plném členství. Požádání o členství je však jen první etapou na dlouhé cestě, která může danou zemi dříve či později přivést do EU.

Albánie se spolu s Chorvatskem stala 1. dubna členem NATO. Rychlý vstup tohoto balkánského státu do EU ovšem nelze očekávat, přípravy na členství potrvají pravděpodobně velmi dlouho.

Některé členské země EU se navíc na přibírání nových žádostí o členství dívají rezervovaně kvůli tomu, že unie stále nevyřešila nová pravidla svého fungování, které předpokládá Lisabonská smlouva.

V Albánii se podle opozice snaží vládní Demokratická strana Albánie přihláškou do EU získat voliče. Evropská komise v minulosti sdělila, že pro přihlášku budou základním testem parlamentní volby, které se zde uskuteční 28. června.