Své přeběhlíky má i americký Senát

Washington - Americká Demokratická strana míří v Senátu USA k ústavní většině. Republikánský senátor Arlen Specter dnes oznámil přestup k demokratům, kteří tak nad touto komorou amerického parlamentu získají prakticky úplnou kontrolu. Specter zvolený v Pensylvánii proti sobě poštval své spolustraníky mimo jiné podporou prezidenta Baracka Obamy. Podle svých slov shledal, že jeho politická filozofie je nyní spíš v souladu s demokraty než s republikány.

Ve stočlenném Senátu byl dosud poměr 40 republikánů proti 58 demokratům při dvou neobsazených křeslech. Republikáni mohli se svými 40 hlasy prakticky donekonečna přes různé obstrukce, mimo jiné vleklé řečnění, komoru blokovat. Nyní hranici 40 hlasů Specterovým odchodem ztratí, čímž se Obamovi otevírá cesta k prosazení mnohých zákonů, zvláště energetického, jejichž osud byl dosud v americkém zákonodárném sboru nejasný.

Devětasedmdesátiletý politik Specter je veteránem americké politické scény, v Senátu už pracuje 30 let. Patřil k několika málo umírněným republikánům, kteří v Kongresu zbyli, když Republikánskou stranu ovládli konzervativci.