Lékaři mohou lépe monitorovat pacienty s kardioimplantáty

Praha - Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny dnes představili nový monitorovací systém pro pacienty se srdečním onemocněním. Bezdrátové zařízení, které umožňuje dálkové sledování pacientů s implantovanými kardiologickými přístroji, není novinkou. Jeho nová verze však výrazně zrychluje komunikaci mezi lékařem a pacientem a dokáže včas odhalit a ihned reagovat na život ohrožující arytmie.

Kardiomessenger, mobilní zařízení, které monitoruje pacienty se srdečním zařízením, používá od roku 2005 až 650 nemocných v Česku. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) ale dnes představil nový systém, který zefektivňuje monitorovací činnost. V novém systému jsou informace o pacientech organizovány do hierarchických celků a podle barevných semaforů, které se objevují u konkrétních jmen, se například pacientům s červenou přiřazuje vyšší priorita.

V systému jsou zaneseny také bližší informace o pacientovi a stavu jeho implantovaného přístroje a srdečních arytmiích, zahrnuta je i dechová frekvence nebo fyzická aktivita pacienta. Všechna tato data se shrnují do tzv. monitoru srdečního selhání, který na podkladě těchto informací hodnotí stav pacienta.

Nový systém přispěje k efektivnější reakci lékařů na momentální stav srdce

Velkou škálu informací se o nemocném mohli lékaři dozvědět pomocí dat nashromážděných v přístrojích, které ale pacienti přinesli na rutinní ambulantní vyšetření v rozmezí tří až šesti měsíců. „Pomocí nového systému máme tyto informace k dispozici okamžitě,“ uvedl kardiolog Kamil Sedláček. Přístroj zasílá data jednou denně, urgentní případy se pomocí něj však dozví lékaři hned.

Výrobce zařízení Zdeněk Nastoupil blíže popsal jeho technické parametry: „Data jsou vyslána z implantovaného stimulátoru nebo defibrilátoru bezdrátově do kardiomessengeru, ten je po jejich zpracování vyšle pomocí mobilní sítě a GPRS přenosu do serveru umístěného v Berlíně a lékař pak pomocí internetu může na tato data nahlížet.“ Informace se k lékaři dostanou do tří minut, dodal.

  • Kardiologický sál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/437/43665.gif
  • Kardiologické pracoviště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/25/2450.jpg