Polští vězni podstoupí „šokovou terapii“ v Osvětimi

Varšava - Polská vězeňská služba chystá „šokovou terapii“ pro odsouzené, kteří si odpykávají trest ve věznicích na jihu země. Pod dozorem strážníků budou navštěvovat bývalý koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim -Březinka. Ředitelství vězeňské služby chce, aby si vězni uvědomili, k čemu vede tolerování zla a násilí.

„Naším úkolem je ukazovat ukrutnou historii koncentračního tábora, z níž může plynout poučení. Vězeňská služba uznala, že přiblížení této části dějin může být součástí resocializačního programu vězňů,“ vysvětlil mluvčí Památníku Osvětim-Březinka Jaroslaw Mensfelt. Sám prý nápad schvaluje.

Několik vychovatelů a dozorců vězeňské služby už absolvovalo v památníku lekce o holocaustu. Semináře je mají dobře připravit na to, aby byli schopni organizovat jednodenní výpravy pro vězně.

Program se bude skládat z návštěvy bývalého tábora, výkladu o vězeňském systému nacistické třetí říše, promítání dokumentárních filmů a přednášek o uměleckých dílech, které tvořili osvětimští vězňové. Odsouzení uslyší o plynových komorách, veřejných popravách, hladu, lékařských experimentech a o vypalování vězeňských čísel.

Programu se zúčastní jen vězni, kteří už mají za sebou velkou část trestu. „Hlavním v celém programu je občanská výchova vězňů, kteří jsou už před odchodem na svobodu,“ uvedl generální ředitel vězeňské služby Pawel Nasilowski.