Vědci: Škodlivé mravence proměníme v zombie

Fort Worth (USA) - Vědci ve státě Texas vyvíjejí novou metodu boje proti škodlivým „ohnivým“ mravencům. Muší larvy parazitující přímo v těle mravence vyžerou jeho mozek a udělají z něj chodící zombii. Stát Texas vynaloží na boj s „ohnivými“ mravenci a jimi způsobené škody každoročně kolem jedné miliardy dolarů. Mravenci okusují elektrické vedení, způsobují škody na majetku, a mohou dokonce zaútočit i na menší dobytek.

Vědci přišli na fakt, že v Jižní Americe, odkud tito mravenci pocházejí, udržuje jejich populaci pod kontrolou přibližně 23 druhů dvoukřídlého hmyzu.

Parazitující mouchy „pracují“ už deset let

Mouchy kladou vajíčka na mravence, ty se potom vyvinou v larvy, které útočí přímo na mozkové ústrojí mravence. Takto napadený mravenec bezmyšlenkovitě chodí sem a tam, až mu nakonec upadne hlava, ze které vyleze dospělá moucha, připravená zaútočit na další mravence. 

Podle Scotta Ludwiga z texaského institutu pro zemědělství a životní prostředí AgriLife Extension nebudou „ohniví“ mravenci touto metodou vyhubeni zcela, pouze je možné tímto způsobem regulovat jejich populaci. První čtyři druhy parazitujících much byly na jihu USA vysazeny už v roce 1999. Podle Roba Plowese z Texaské univerzity v Austinu však potrvá několik let, než se potvrdí, zda bylo vysazení tohoto hmyzu účinné.