Obama nezveřejní fotografie týrání vězňů

Washington - Americký prezident Barack Obama nechce zveřejnit fotografie, na kterých je zachyceno týrání podezřelých z terorismu v amerických věznicích v Iráku za vlády George Bushe. Prý by to ohrozilo bezpečnost amerických vojáků, nechce také, aby obrázky vyvolaly protiamerické nálady. Ještě nedávno přitom Obama prohlašoval, že se nebude protivit soudnímu nařízení zveřejnit fotografie do 28. května. Teď ale otočil.

Na poslední schůzce právníků, která se konala minulý týden, prý Obama prohlásil, že nemá příjemný pocit z toho, že by se měly fotografie zveřejnit. „Prezident je pevně přesvědčen, že zveřejnění těchto fotografií, zvláště v dnešní době, bude mít za výsledek jedině to, že se dále rozhoří boje, že budou uvedeny v nebezpečí americké jednotky a že se jen dále ztíží naše práce v takových místech, jako je Irák nebo Afghánistán,“ sdělil nejmenovaný zdroj agentuře Reuters. Na konci schůzky pak podle jeho slov prezident Obama vydal příkaz, aby se fotografie „ihned“ nezveřejňovaly.

Prezident ovšem také dodal, že tímto krokem rozhodně nechce omlouvat chování těch, kdo jsou odpovědní za uplatňování tvrdých vyšetřovacích praktik. Obamova vláda se tedy nyní bude odvolávat na případné ohrožení národní bezpečnosti, aby nemusela obrázky publikovat. Navíc by podle Bílého domu zveřejnění fotografií mohlo zmařit i vyšetřování případů týrání.

Tyto tvrdé postupy už nový americký prezident několikrát odsoudil. Obama také nedávno i přes výtky republikánů zveřejnil dosud utajované dokumenty týkající se waterboardingu a dalších tvrdých vyšetřovacích metod.

Ochráncům lidských práv se prezidentův postoj nelíbí

„Obávám se, jaký bude mít zveřejnění těchto snímků dopad na bezpečnost našich vojáků v Afghánistánu a Iráku. Dal jsem ale jasně najevo, že jakékoliv zneužívání vězňů je nepřípustné,“ uvedl Obama. Prezidenta přesvědčily rozhovory s veliteli jednotek v poli. Hlavně v Afghánistánu se báli, že by zveřejnění dalších důkazů zhoršilo jejich šance na úspěch v bojích s Talibanem. Ochránci lidských práv protestují a říkají, že Obama je na cestě k Bushovým postojům.

„Tyto fotografie by poskytly důkazy o dění ve věznicích, že nešlo o excesy, ale o systematické zneužívání, že to byla oficiální politika, ne selhání jednotlivých vojáků. Takže věříme, že veřejnost má právo je znát,“ říká ředitel Americké unie pro občanská práva Jameel Jaffer.