Návštěva chrámu Božího hrobu ukončila papežovu blízkovýchodní pouť

Jeruzalém - Návštěvou v jeruzalémském chrámu Božího hrobu dnes papež Benedikt XVI. ukončil pětidenní návštěvu Izraele i cestu po Blízkém východě. Na místě Ježíšova ukřižování a vzkříšení se pomodlil a znovu vybídl lidi „ve Svaté zemi k životu v naději na mírovou budoucnost“. Před odletem z Izraele také papež zdůraznil, že se nikdy nesmí popírat holokaust. Papežovu osmidenní blízkovýchodní cestu, během níž navštívil Jordánsko, Izrael a Palestinu, provázely výzvy k míru a soužití mezi národy a náboženstvími a odsouzení antisemitismu. Jejím cílem bylo přispět k posílení vztahů křesťanů s muslimy a židy.

„Tady Kristus zemřel a zase vstal z mrtvých, aby už nikdy znovu nezemřel, tady se rozhodujícím způsobem změnily dějiny lidstva,“ uvedl papež v promluvě při návštěvě chrámu Božího hrobu. „Ať skrze boží milosrdenství stále znovu povstává naděje v srdcích všech lidí, kteří žijí v tomto regionu.“

Před návštěvou chrámu se papež setkal s jeruzalémským patriarchou řecké ortodoxní církve Theofilem III. a dalšími představiteli patriarchátu. Vyzval k novému impulzu pro dialog mezi katolíky a ortodoxními církvemi a apeloval na věřící všech náboženství v Jeruzalémě, aby respektovali svobodu vyznání a žili navzájem v míru. Navštívil také arménský patriarchát.

Holokaust se nesmí popírat, řekl před odletem papež

V projevu při závěrečné ceremonii na letišti v Tel Avivu se Benedikt XVI. jasně vyslovil pro samostatný palestinský stát i pro právo Izraele na existenci a označil se za přítele židů i muslimů. „Dovolte mi apelovat na všechny lidi ve Svaté zemi: Už žádné krveprolévání. Žádné další boje. Už žádný terorismus. Žádná válka. Prolomme místo toho bludný kruh násilí,“ prohlásil Svatý otec. Hovořil také o holokaustu jako o „brutálním vyhlazování“ Židů „bezbožným režimem, který propagoval ideologii antisemitismu a nenávisti“. „Tato děsivá kapitola historie nesmí být nikdy zapomenuta nebo popírána,“ řekl.

Papežovo vyjádření ocenil izraelský prezident Šimon Peres. Návštěvu označil při loučení na letišti za významný příspěvek k novým vztahům mezi Izraelem a Vatikánem.