Tamilští povstalci na Srí Lance prý ničí vlastní zbraně a prchají

Kolombo - Tamilští tygři na Srí Lance údajně ničí své zbraně a houfně prchají z bojové zóny, armáda počítá, že boje s povstalci tak do neděle skončí. Uvedl to dnes podle agentury AFP mluvčí srílanské armády Udaja Nanajakkara. Armáda odmítá ukončit tlak na bojovníky z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), i když Červený kříž tvrdí, že boje vyvolaly na severovýchodě země humanitární katastrofu.

„Pomalu ustupují, odpalují svou munici a ničí své zbraně,“ sdělil Nanajakkara. Podle něj přešlo na území ovládané vládními vojsky dalších 10.000 lidí a v pobřežním pásmu už prý téměř žádní civilisté nejsou. Území od konce dubna, kdy se boje vystupňovaly, opustilo 115.000 obyvatel.

Jeden z internetových zdrojů blízký Tamilům dnes oznámil, že na místě se intenzivně bojuje a celá oblast je zahalena kouřem. Většina ze zbylých civilistů se prý ukryla v bunkrech. Jeden z lékařů, který na místě působí, viděl 800 mrtvol.

Prezidentův mluvčí Anuša Palpita prohlásil, že do 48 hodin budou „ze spárů Tamilů vysvobozeny tisíce civilistů“.

Nepředstavitelná humanitární katastrofa

Tamilští bojovníci tvrdí, že armádní jednotky v minulých dnech pozabíjely tisíce civilistů, což vláda vyvrací tím, že na civilisty střílejí Tamilové. Informace z nezávislých zdrojů nelze z místa zajistit. Do oblasti se dostávají pouze pracovníci Červeného kříže. Ti situaci označili za „nepředstavitelnou humanitární katastrofu“ a tvrdí, že obyvatelstvo bylo ponecháno napospas svému osudu.

Rada bezpečnosti OSN poprvé ve čtvrtek vyzvala účastníky bojů, aby šetřili civilisty. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun do Kolomba v sobotu posílá svého zástupce, ale zatím všichni diplomaté vyslaní od konce dubna na Srí Lanku odjeli s nepořízenou a žádnému z nich se nepodařilo Tamily přesvědčit ke kapitulaci.