Netanjahu: Izrael nebude nikdy rozdělen

Jeruzalém -  Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Jeruzalém nebude nikdy rozdělený a že je hlavním městem Izraele. Jeho slova vzbudila negativní reakce u Palestinců. Ti chtějí, aby se převážně arabský východní Jeruzalém stal metropolí jejich případného samostatného státu. Netanjahu promluvil u příležitosti výročí dobytí východního Jeruzaléma ve válce z roku 1967.

„Sjednocený Jeruzalém vždy patřil, patří a bude navždy patřit nám a nebude nikdy znovu rozdělen,“ prohlásil Netanjahu při slavnostní ceremonii v den 42. výročí izraelského obsazení východní části města za šestidenní izraelsko-arabské války v roce 1967. Izrael si červnovou událost připomíná dnes podle židovského lunárního kalendáře. 

Podle Netanjahua by sjednocený Jeruzalém zaručil svobodné praktikování víry a přístup ke svatým místům pro všechna tři hlavní monoteistická náboženství. 

Proti takovým výrokům se ale okamžitě ozvali Palestinci. Podle hlavního vyjednavače Saíba Irikáta rozhodně nepřispějí k vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu. „Svými slovy pan Netanjahu říká, že stav konfliktu bude věčný,“ okomentoval to Irikát. 

Status Jeruzaléma patří společně s hranicemi budoucího palestinského státu a otázkou dalšího osudu palestinských uprchlíků ke hlavním sporným bodům, na nichž vázne izraelsko-palestinský mírový proces. Palestinci opakovaně zdůrazňovali, že bez východního Jeruzaléma nebude žádná mírová dohoda s Izraelem.