Bývalý jihokorejský prezident zřejmě spáchal sebevraždu

Soul - Bývalý prezident Jižní Koreje Ro Mu-hjon zahynul při pádu do rokle během turistické výpravy v horách na jihovýchodě země. Uvedla to dnes agentura DPA s odvoláním na jihokorejskou polici. Podle jihokorejských médií spáchal Ro sebevraždu a zanechal na místě dopis na rozloučenou. Důvodem byl zřejmě korupční skandál, kvůli němuž byl Ro nedávno vyšetřován.

Dvaašedesátiletý Ro zemřel podle DPA po pádu do rokle poblíž svého domu. Exprezident prý utrpěl vážná poranění hlavy, kterým podlehl po převozu do nemocnice. Jiné jihokorejské zdroje nicméně uvedly, že politik zahynul ihned na místě. Další šetření má podle policie objasnit, zda se jednalo o nešťastnou náhodu nebo zda Ro skutečně spáchal sebevraždu.

Ro zastával prezidentský úřad v letech 2003 až 2008. V současnosti je vyšetřován kvůli údajnému braní úplatků. Podle vyšetřovatelů převzal prostřednictvím členů své rodiny a spolupracovníků od jistého podnikatele více než šest milionů dolarů. Politik obvinění popřel, kvůli podílu své rodiny na skandálu se však obyvatelům země veřejně omluvil.  

Vydáno pod