Boje Pákistánců s Talibanem vyhánějí z domů statisíce lidí

Kábul (Afghánistán) - Pákistánští vojáci pronikli do největšího města v údolí Svát na severozápadě země, v jehož ulicích svádějí boje s povstaleckými ozbrojenci Talibanu. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na armádní zdroje. V bojích bylo už zabito 17 ozbrojenců. Zároveň se objevily informace, že ze sousedního Afghánistánu přicházejí ozbrojencům na pomoc tamní Talibanci. Ti přitom sami svádějí boje s koaličními jednotkami vedenými Američany. Boje vyhnaly z domovů v pohraničních oblastí už 1,9 milionu lidí a způsobily humanitární krizi.

Předměstí Kábulu v těchto dnech připomíná kočovnickou osadu z doby před několika stovkami let. Každý den sem přichází celé rodiny, které prchají z válečných zón v Pákistánu i Afghánistánu. Mnozí jednotlivci však ani takové štěstí nemají. „Všichni členové mé rodiny jsou mrtvi. Přišel jsem o ženu, o své syny i dcery. Naše pole se změnila ve spáleniště,“ uvedl jeden z uprchlíků. V podobných podmínkách žijí v Afghánistánu stále miliony lidí.

V táborech zoufale chybí pitná voda, hygienické podmínky jsou na nulové úrovni. Lidé navíc pociťují zášť nikoliv k Talibanu, ale ke spojeneckým vojskům. „Američané nás bombardují. Zabíjejí naše děti a boří nám domovy. Kdyby nás nebombardovali, nic bychom proti nim neměli,“ dodává další z uprchlíků.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

NATO přichází s novým velitelem, Taliban s DVD

Postoj Afgánců vůči Američanům a NATU se neustále zostřuje. Přispívají tomu zvláště vojenské chyby vedoucí k zabíjení civilistů jako nedávno v západoafghánské provincii Farah, kde americké bomby údajně zabily přes 100 vesničanů. I proto vyměnila americká armáda minulý týden velitele svých jednotek v zemi. Mimo jiné má zlepšit vztahy s afghánským civilním obyvatelstvem.

Taliban chyby Američanů a NATA šikovně využívá k propagandě. V prodejnách s DVD na trzích v Kábulu distribuuje záběry civilistů zabitých západními vojáky a bitev proti nim. „Taliban se k nám chová slušně. Střílejí po nás hlavně Američané. Jejich konvoje jsou terči a zpomalují na silnicích dopravu. Všichni mají s Američany problémy,“ vypovídá místní řidič autobusu. Většina prostých Afghánců však propagandistické boje ignoruje, požaduje mír a alespoň částečnou prosperitu. „Ať Muslim, nebo kdokoliv jiný, uvítáme kohokoliv, kdo nám pomůže. Ale zatím jsme žádnou pomoc od nikoho neviděli,“ dodává jeden z nich.

Pákistánská armáda zahájila ofenzivu na severozápadě země minulý měsíc poté, co ozbrojenci z údolí Svát využili mírovou dohodu s vládou ke snaze rozšířit svůj vliv do okolních oblastí včetně pásma území ležícího jen 100 kilometrů od hlavního města Islámábádu. v Pákistánu totiž radikály tlačí postupující americké jednotky.

  • Uprchlický tábor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/869/86802.jpg
  • Pákistánští uprchlíci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/873/87257.jpg
  • Pákistánské jednotky v akci autor: K.M. Chaudary, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/767/76662.jpg
  • Provincie Afghánistánu a Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/438/43745.gif