Propusťte Su Ťij, vyzývá Evropská unie Barmu

Hanoj - Evropská unie vyzvala Barmu, aby okamžitě propustila představitelku opozice Su Ťij a obnovila politický dialog s opozicí. Na schůzce s barmským ministrem zahraničí generálmajorem Ňjanem Winem ve vietnamské Hanoji to řekl jeho český protějšek Jan Kohout. Su Ťij hrozí za porušení pravidel domácího vězení až pětiletý trest. Podle barmské opozice chce vojenská junta využít soud k tomu, aby disidentku podržela pod zámkem až do příštího roku, kdy se v zemi konají volby.

„Evropská unie vyzývá barmské představitele, aby okamžitě propustili Su Ťij a obnovili politický dialog s opozicí,“ zní poselství unie, které Kohout tlumočil. Setkání s Winem se vedle českého ministra zúčastnil také představitel švédské diplomacie jakožto země, která předsednictví unie převezme po Česku od července. Kohout později médiím řekl, že nemá ze schůzky pozitivní dojem.

Nad procesem s opoziční vůdkyní vyjádřilo již dříve ve svém prohlášení silné znepokojení také Thajsko jménem nejvlivnějšího politického uskupení v regionu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), jemuž Thajsko v současnosti předsedá a jehož je Barma členem. Barma prohlášení Thajska ostře odmítla a obvinila Bangkok z vměšování do jejích vnitřních záležitostí.


Su Ťij je od pondělka souzena v nechvalně proslulé věznici Insein ve městě Rangún kvůli podivné návštěvě amerického občana, který bez pozvání do jejího domu v Rangúnu před dvěma týdny připlaval přes přilehlé jezero a zdržel se tam dva dny. Nositelka Nobelovy ceny za mír strávila v domácím vězení více než 13 z posledních 19 let a příští týden z něho měla být propuštěna.