Cyklon Aila po sobě v Indii a Bangladéši zanechal stovky mrtvých

Dháka - Nejméně dvě stovky mrtvých a stovku pohřešovaných si v Bangladéši a Indii vyžádal cyklon Aila, který se nad částmi těchto zemí přehnal v pondělí. Miliony lidí musejí přebývat v provizorních příbytcích nebo uvízly na nepřístupných místech. Úřady v obou zemích se obávají, že počet obětí ještě poroste. Záchranářům ztěžuje práci pokračující déšť i silný vítr. Cyklon zasáhl řadu míst, která se stále vzpamatovávají z řádění cyklonu Sidr, který v listopadu 2007 v Bangladéši přinesl smrt 3500 lidí a téměř milion jich připravil o domov.

Vítr o rychlosti až sto kilometrů v hodině způsobil také mohutné vlnobití, před nímž museli utéci obyvatelé pobřežních oblastí. Bangladéšské úřady do provizorních ubikací nastěhovaly více než půl milionu lidí. V obou zemích cyklon zničil plodiny na polích, mnoho zemědělců přišlo o úrodu rýže, která byla zrovna zralá ke sklizni.


V Bangladéši počet obětí přesáhl 130, v indickém státě Bangla (Západní Bengálsko) zahynulo 64 lidí. Cyklon postihl miliony lidí, půl milionu jich je v přístřešcích a dalšího půl milionu muselo utéci z domovů nebo je odříznuto od světa. V Bangladéši se nejpostiženější oblast nachází nedaleko přístavu Mongla.


V důsledků lijáků se také zvedla hladina řek a popraskaly hliněné hráze u poloostrova Sundarban v indickém svazovém státě Bangla, kde žijí statisíce lidí a kde je jedna z největších tygřích rezervací na světě. Záchranáři se sem snaží dopravit pomoc pro více než 400 tisíc lidí, které voda odřízla od okolního světa.