Rusko hlásí třetí případ prasečí chřipky u ženy, která přiletěla z Prahy

Moskva - Třetí případ nákazy virem takzvané prasečí chřipky byl zaregistrován v Rusku. Lékaři ho zjistili u běloruské občanky, která přiletěla na služební cestu do Moskvy z Prahy. Oznámil to ve čtvrtek šéf ústřední hygienické služby Ruské federace Gennadij Oniščenko. Předcházející dva případy této chřipky jsou již vyléčeny a podle všeho se tito lidé cítí dobře.

Podle Oniščenka žena, která žije v Itálii, přiletěla do Moskvy 25. května z českého hlavního města. Předtím ale byla od 19. do 22. května ve Spojených státech. Podle šéfa ústřední hygienické služby Ruské federace byla žena den po příletu do Moskvy hospitalizována a testy potvrdily, že jde o virus chřipky A(H1N1).

Všechny nakažené osoby se cítí dobře 

„Je to třetí případ v Rusku. Žena se cítí dobře. V pátek bude moci opustit nemocnici a vrátit se do Itálie,“ prohlásil Oniščenko. Dva předchozí případy „prasečí chřipky“ byly v Rusku zjištěny u ruských občanů, kteří se vrátili z Dominikánské republiky, respektive ze Spojených států. Ti jsou již vyléčeni.

Ve světě se podle posledních údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí touto nemocí nakazilo kolem 13 800 lidí. O život připravila 98 osob. Nejvíce infikovaných hlásí USA a Mexiko, odkud se epidemie této choroby rozšířila. Seznam zemí s potvrzenou nákazou rozšířila v pondělí i Česká republika, kde onemocněl pilot, a nově i Slovensko.