Vražda manželky pro nevyplacené věno se má v Indii trestat smrtí

Dillí - Muž, který zabije svou manželku kvůli tomu, že mu nepřinesla věno, má být napříště v Indii odsouzen k trestu smrti. O tomto dnešním rozhodnutí indického nejvyššího soudu informovala agentura AFP.

„V Indii jsou stovky nevinných žen upáleny zaživa,“ konstatovala nejvyšší soudní instituce po přezkoumání odvolání jistého Kumara Gulatiho, odsouzeného za zabití své manželky. „Upálil jste zaživa ženu. Jak jste mohl spáchat tak barbarský čin? Nebudeme mít vůči vám žádnou shovívavost,“ řekli mu soudci.

„Je to akt, který je v rozporu s civilizací. Musíme takové pachatele věšet,“ zdůraznili soudci v prohlášení, které zveřejnila agentura PTI. Tradice požadování věna od rodiny budoucí manželky - ať už v podobě peněz, šperků nebo dárků - byla v Indii prohlášena za nezákonnou v roce 1961. V praxi se ale stále ještě široce uplatňuje.

A jestliže není věno předáno, nebo je shledáno rodinou ženicha nedostatečným, pak jsou manželky často trýzněny, bity nebo upalovány, poukazují skupiny hájící práva žen. Počet Indek zabitých z tohoto důvodu odhadují na 7000 žen ročně. Indické soudy stále ještě vynášejí trest smrti, popravy jsou ale v zemi velmi ojedinělé. Naposledy byl hrdelní trest oběšením vykonán v roce 2004.