Korea posílila obranu námořní hranice s KLDR

Soul - Jižní Korea dnes posílila obranu sporné námořní hranice s KLDR. Na Žluté moře vyslala loď vybavenou řízenými střelami, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na informace armády. Severní Korea minulý týden varovala Soul, že nemůže zaručit bezpečnost jeho plavidel ve vodách u hranice, kde se v uplynulých deseti letech odehrály dva střety, které měly za následek lidské ztráty. Obě země jsou technicky vzato ve válce, protože ozbrojený konflikt z let 1950 až 1953 byl ukončen jen příměřím a ne mírovou smlouvou.

Jižní Korea obvykle opatření na posílení obrany před Pchjongjangem neoznamuje. Ale tentokrát chtěla vůči KLDR vyslat signál, že to s ochranou své mořské hranice, kterou Pchjongjang neuznává, myslí vážně. Do oblasti vyslala plavidlo vybavené kromě jiného protilodními střelami.

Napětí mezi Soulem a komunistickým režimem v severní části poloostrova v posledních dnech vzrostlo. Pchjongjang 25. května provedl svůj druhý jaderný test a zkušebně odpálil několik raket krátkého doletu.

Vydáno pod