Výbuch bomby na kolejích v Gruzii se obešel bez zranění

Tbilisi - Na železnici v západní části Gruzie explodovala bomba. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn. Několik metrů železnice je poškozeno a opravuje se. Podle gruzínského ministerstva vnitra došlo k explozi jen dvě hodiny před tím, než měl úsekem projet osobní vlak do Abcházie. Ta vyhlásila jednostranně nezávislost na Gruzii loni v srpnu. Policie vyšetřuje, zda mohlo jít o teroristický útok. Žádný pohyb separatistů ale místní orgány nezaznamenaly.

„Myslím, že to byl čistě teroristický útok, protože byly použity výbušniny a časovací zařízení. Naštěstí se to stalo ještě před příjezdem osobního vlaku,“ řekl šéf západogruzínských drah Zurab Gogochia.

Exploze nastala v době, kdy gruzínská opozice již téměř dva měsíce demonstruje za odchod prezidenta Michaila Saakašviliho. V rámci protestních akcí minulý týden zablokovala i železniční nádraží v Tbilisi. Opozice obviňuje šéfa státu z autoritářského vedení a vytýká mu špatné vedení války s Ruskem o Jižní Osetii, kterou Gruzie loni v srpnu prohrála. Po válce oba separatistické regiony, Jižní Osetie a Abcházie, vyhlásily nezávislost. Tu uznalo jen Rusko a Nikaragua.

Vyšetřování výbuchu na kolejích
Zdroj: ČT24