Nejstarší syn Kim Čong-ila potvrdil nástupnictví mladšího bratra

Soul - Nejstarší syn severokorejského vůdce Kim Čong-ila dnes v rozhovoru pro japonskou televizi potvrdil nástupnictví svého mladšího bratra Kim Čong-wua. O tomto rozhodnutí už se dříve spekulovalo, z takto vysokých míst severokorejské komunistické hierarchie však ještě nezaznělo. "Rozhodnutí o nástupci je výlučně věcí rozhodnutí mého otce," řekl podle agentury AFP 37letý Kim Čong-nam v rozhovoru s japonskou televizí NTV, který poskytl v čínském Macau. Na otázku, zda byl jmenován nástupcem jeho 26letý bratr Kim Čong-wu, odpověděl: "Myslím si to. Slyšel jsem to v médiích."

Na dotaz týkající se nedávného jaderného pokusu a raketových testů KLDR odpověděl, že tento druh otázek je třeba klást „otci nebo nyní mému bratrovi, ale ne mně“.

Kim Čong-il zřejmě loni utrpěl mozkovou mrtvici, takže otázka nástupnictví v KLDR je velmi aktuální. Někteří analytici tvrdí, že jaderným testem a odpálením několika raket krátkého doletu z minulého týdne si možná stárnoucí vůdce snaží upevnit svou mocenskou pozici, aby mohl jmenovat nástupce.

Kim Čong-il se do vedení Severní Koreje dostal po svém otci Kim Ir-senovi, severokorejském „věčném prezidentovi“. Má tři syny, o nichž ale většina Severokorejců neví. Nejmladší z nich, Kim Čong-wu, se narodil v roce 1983 nebo 1984 a dostalo se mu vzdělání ve Švýcarsku. Zdroje ze zpravodajských kruhů o něm tvrdí, že je z celé trojice nejschopnější. Prostřední syn severokorejského vůdce Kim Čong-čul (29) pracuje od roku 2007 na klíčovém postu komunistického aparátu ve funkci náměstka vedoucího oddělení agitace a propagandy (organizačního oddělení) vládnoucí Korejské strany práce.