Rodiny odsouzených novinářek žádají vládu KLDR o milost

Soul/Washington - Rodiny dvou amerických novinářek, které včera severokorejský soud poslal na 12 let nucených prací, požádaly tamní úřady o milost. Laura Lingová podle nich trpí zdravotními problémy a Euna Leeová má doma čtyřletou dcerku. Obě byly zatčeny v březnu, když podle severokorejských úřadů bez dovolení natáčely u čínsko-korejské hranice a překročily ji. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, že zkoumá všechny možné způsoby, jak k osvobození novinářek přispět.

Příbuzní novinářek se obávají o jejich zdraví a duševní stav. Ve společném prohlášení rodin obou žen žádají: „Prosíme vládu Severní Koreje, aby projevila soucit a laskavost k Lauře a Euně a aby povolila jejich návrat domů k jejich rodinám.“

„Stále doufáme, že vlády Spojených států a Severní Koreje mohou dospět k dohodě, jejímž výsledkem bude propuštění obou žen,“ pokračuje prohlášení. Podle příbuzných už jsou obě ženy ve vězení dost dlouho bez komunikace s rodinou.

Rozhovor s Janem Petránkem (zdroj: ČT24)

Včera byly novinářky v KLDR odsouzeny ke 12 letům nucených prací. Lingová a Leeová měly totiž ilegálně překročit severokorejskou hranici. Americká novinářka korejského původu Euna Leeová a její kolegyně Laura Lingová, Američanka čínského původu, zde připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Pohraničníci je ale 17. března zadrželi. Reportérky údajně neuposlechly jejich výzvu, aby přestaly severokorejský břeh řeky filmovat.