Odborníci našli po několika letech vzácný druh vosy

Hradec Králové - Centimetr a půl dlouhá vosa žahalka čtyřskvrnná, která byla téměř půl století považovaná v Čechách za vyhynulou, se objevila na okraji Hradce Králové. Nález vosy je pro biology obrovským překvapením. Živou ji v Čechách naposledy viděli někdy v šedesátých letech. Podle odborníka na blanokřídlý hmyz Petra Bogusche se vyskytovala v nejteplejších oblastech Čech, zejména v širší oblasti Polabí.

Žahalku objevil biolog královéhradeckého muzea Miroslav Mikát na území bývalého vodního zdroje na jižním okraji Hradce Králové. Místo bylo léta obehnané plotem, a proto minimálně zmapované. „Je to vzácný druh teplomilný, vázaný na písčiny. Vývoj probíhá paraziticky,“ vysvětlil Mikát. Biolog Tomáš Kopecký dodal, že vosa pod zemí vyhledává schované larvy různých zlatohlávků. „Larvu žahnutím paralyzuje a vytvoří z ní jakousi živou konzervu, do které naklade vajíčko,“ řekl.

Žahalka čtyřskvrnná je podle Petra Bogusche nejmenší ze čtyř druhů našich žahalek. Protože navíc létá těsně nad zemí, pozornosti lidí snadno unikne.

Reportáž Michala Klokočníka a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Překvapení čekalo na ochránce přírody i v Bítovanech na Chrudimsku. Po mnoha letech se v místním rybníku začalo dařit kriticky ohrožené rostlině kotvici plovoucí. „Je to rostlina, jejíž oříšky se v minulosti používaly i jako potrava,“ upřesnila botanička Helena Faltysová. Pro další ochranu kotvice je podle odborníků důležitá i dohoda s rybáři. Například mnoho kaprů vysazených do rybníka může rozmnožování vzácné rostliny i zastavit.