Ve Švédsku havaroval gripen, pilot nezraněn

Stockholm - Letoun švédského vojenského letectva Jas-39 Gripen dnes havaroval v jihošvédském kraji Blekinge. Podle švédského rozhlasu došlo k havárii krátce před druhou hodinou odpoledne, kdy se během přistávání na domovské základně stíhačka vznítila a na přistávací dráhu byla nucena dosednout "na břicho". Hořící stroj se dostal mimo dráhu, ale po chvíli byl pohotovostní službou uhašen. Pilot vyvázl nezraněn. Podle šéfa základny Matse Helgessona šlo o velmi zkušeného pilota.

„Z trupu letounu pilot vylezl sám a z místa neštěstí odešel,“ řekl k tomu tiskový mluvčí švédské armády Philip Simon. Vyvozovat z nehody jakékoliv závěry je podle něj předčasné.

Při vývoji tohoto typu stíhačky došlo do roku 1993 ke dvěma nehodám. Obě vzbudily velkou pozornost, neboť se odehrály před objektivy televizních kamer. Po uvedení do provozu gripeny havarovaly třikrát: v roce 1999 nad jezerem Vänern, v roce 2005 v jižním Švédsku a v dubnu 2008 v severním Švédsku. Nikomu z pilotů se při haváriích nic nestalo.

Letouny JAS-39 Gripen je vybaveno i letectvo české armády. Má v pronájmu celkem 12 jednomístných a dva dvojmístné švédské gripeny, počet je plánovaný jen pro ochranu českého nebe a nutný výcvik.