V Íránu probíhá další soud s odpůrci Ahmadínežáda

Teherán - Likvidace opozice v Íránu pokračuje. Vláda v čele s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem pořádá už čtvrtý hromadný soud s lidmi, kteří měli údajně podněcovat násilnosti po nedávných prezidentských volbách. Ty vyhrál dosavadní prezident Ahmadínežád, opozice je označila za podvod. Při nejhorších násilnostech, které se za posledních třicet let v zemi rozpoutaly, zemřelo na 70 lidí a stovky skončily ve vězení.

Před revolučním soudem stanulo několik spolupracovníků bývalého prezidenta Mohammada Chátamího. Před soud dnes kromě jiných předstoupili bývalý náměstek ministra obrany Mustafá Tadžzáde, bývalý náměstek ministra zahraničí Muhsí Amínzad, bývalý vládní mluvčí Abdulláh Ramízanzádí a íránsko-americký vědec Kian Tajbakhsh.

Mezi obviněnými jsou kromě několika novinářů také Behzád Nabaví, který působil v 80. letech jako ministr průmyslu a dolů, bývalý náměstek ministra hospodářství Hohsen Safí Farahání a předseda největší reformistické politické strany Organizace modžáhedů islámské revoluce (IRMO) Muhsín Mirdamadí.

Mohammad Chátamí, reformátorský prezident z let 1997 až 2005, podporuje členy opozice, kteří zpochybňují volební vítězství Mahmúda Ahmadínežáda.  

Od 1. srpna stanulo před revolučním soudem na 140 účastníků povolebních protestů. Byli obžalováni z nejrůznějších trestných činů včetně ohrožování národní bezpečnosti, za což podle islámského práva platného v Íránu hrozí trest smrti. Před soudem také stanula francouzská občanka, která byla 17. srpna propuštěna na kauci, íránská zaměstnankyně francouzské ambasády a íránský zaměstnanec britského velvyslanectví.

Povolební nepokoje v Íránu

Volby z 12. června, jejichž vítězem se stal dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád a jejichž výsledky umírněná opozice zpochybnila, vyvolaly v Íránu největší protesty za posledních 30 let. Demonstrace si podle informací íránského deníku Sarmájí vyžádaly skoro sedm desítek mrtvých. Ve věznicích skončily stovky proreformních politiků, novinářů, politických aktivistů i právníků.