Boj proti znásilnění vzaly v Libérii do rukou ženy v uniformách

Monrovia - Ženy v Libérii už nenechávají svou bezpečnost výhradně na mužích. Speciální policejní jednotky složené z žen je recept, který tato africká země společně s OSN nasadila do boje s explozí sexuálního násilí na ženách. To sužuje nejen Libérii, která je rozvrácená občanskou válkou, ale i celou subsaharskou Afriku. Víc než dvacet let byly liberijské ženy bezbrannými cíli, během občanské války jich byly znásilněny statisíce.

První africká prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová udělala z boje proti pandemii sexuálního násilí klíčový bod své agendy. Pouhý den po nástupu do funkce prosadila přísný zákon o znásilnění a ve spolupráci s OSN nasadila v zemi i kontingent indických policistek.

„Po dvou letech není pochyb o tom, že právě díky nim počet znásilnění klesá. Samotný fakt, že muži vidí ženy v uniformách, snižuje jejich agresivitu. Chceme, aby ženy tvořily 20 procent našich policejních jednotek,“ říká Johnsonová-Sirleafová.

Strážkyně zákona přitahují v Libérii velkou pozornost. Zájem místních žen o službu u policie se dramaticky zvýšil hned poté, co se objevily v ulicích. Indické policistky ale taky pomáhají vylepšit pověst jednotek OSN v Africe. Jejich příslušníci už mnohokrát čelili obvinění, že se sami stali pachateli znásilnění. Právě ve středu spáchal v Libérii sebevraždu jeden z vojáků OSN - zřejmě proto, aby se vyhnul soudu kvůli zneužívání nezletilých.