Portugalsko přijalo dva vězně z Guantánama

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti v pátek oznámilo, že předalo portugalským úřadům dva vězně držené v zadržovacím zařízení na Guantánamu. Jde o dva Syřany. V prohlášení, které ministerstvo vydalo, se konstatuje, že oba vězni byli předáni „pod kontrolu portugalské vlády“, nezmiňuje se však, zda v Portugalsku zůstanou a zda tam budou i vězněni. Další podrobnosti ministerstvo nesdělilo.

Na základně Guantánamo je stále ještě mnoho vězňů

Na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě je ještě drženo dalších 226 osob podezřelých z teroristické činnosti. Zařízení vzniklo v lednu 2002 jako věznice pro „nepřátelské bojovníky“, a to v rámci americké války proti terorismu vyhlášené po atentátech proti newyorskému Světovému obchodnímu středisku, k nimž došlo 11. září 2001.

Vláda nového amerického prezidenta Baracka Obamy nedávno oznámila, že má v plánu přemístit do zahraničí šest osob - jednu do Afghánistánu a dvě do Portugalska. K dalším třem zatím žádné upřesnění Washington neposkytl.

Do zahraničí bylo již předáno 14 guantánamských vězňů   

Od letošního ledna, kdy se Obama ujal prezidentského úřadu, bylo z Guantánama přemístěno do zahraničí již 14 vězňů. Další muž z Guantánama čeká v New Yorku na přelíčení před federálním soudem kvůli obvinění spojeným s teroristickou činností.

Obama nařídil, aby kontroverzní vojenské vězeňské zařízení na Guantánamu, jehož existenci kritizovali i evropští spojenci Washingtonu, ukončilo činnost do ledna 2010. Někteří američtí zákonodárci ale tento termín zpochybňují, protože podle nich nebude možné do konce letošního roku všechny vězně z Guantánama přemístit jinam.