Jihokorejská rybářská loď je i s posádkou na svobodě

Soul - KLDR po měsíci propustila jihokorejskou rybářskou loď se čtyřčlennou posádkou, která na konci července nelegálně vplula do severokorejských teritoriálních vod. Dvě plavidla pobřežní stráže převzala od Severokorejců muže i loď na východní hranici teritoriálních vod obou znepřátelených států, informoval mluvčí jihokorejské pobřežní stráže.

Jihokorejští rybáři vpluli podle Soulu do severokorejských vod omylem, protože měli problémy se satelitním navigačním systémem. KLDR poté jejich plavidlo odtáhla do severokorejského přístavu Čangčon.

Jižní Korea už před měsícem vyzvala svého souseda, aby povolil lodi a její posádce návrat. Pchjongjang tak učinil až nyní po oteplení vzájemných vztahů v posledních dnech.

V Soulu se minulý týden po téměř dvou letech konaly rozhovory zástupců obou korejských států a v pátek se obě země dohodly na obnovení schůzek rodin rozdělených válkou z 50. let minulého století, kvůli níž jsou KLDR a Jižní Korea stále ve válečném stavu. Již 17. srpna Severní Korea souhlasila s obnovením cestování mezi oběma zeměmi, se zmírněním pohraničních kontrol a zvýšením počtu setkání rodin. Analytici míní, že KLDR dohnaly k větší vstřícnosti vůči jižnímu sousedovi sankce, kterými ji OSN potrestala za květnový jaderný test.