V Aténách vybuchla nálož, zranila dva lidi

Atény - Exploze podomácku vyrobené výbušniny dnes v řecké metropoli Aténách způsobila zranění jedné ženě a menší škody na budově burzy. Další nálož vybuchla také v severořecké Soluni, kde způsobila lehké zranění jedné osobě a značné materiální škody. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, předcházely jim ale varovné telefonáty policii a médiím.

„Výbuch byl silný, ale škody na budově malé. Osm automobilů se ocitlo v plamenech,“ řekl aténský policista, který nechtěl být jmenován. Jedna žena utrpěla lehčí zranění od roztříštěného skla.

Podle místních médií jistý řecký list předtím obdržel telefonické varování před explozí. Policie proto mohla učinit předběžná opatření. I v Soluni neznámý muž před výbuchem varoval policii a televizní stanici. Nálož byla ve městě umístěna u budovy ministerstva.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, v podezření jsou ale levicové anarchistické skupiny typu Lidová akce, Revoluční boj či Revoluční sekta, které nedávno ohlásily zahájení „městské guerilly“. Bombové i jiné útoky anarchistů nejsou v Řecku v posledních desetiletích nijak vzácné. Jejich skupiny útočí na zastoupení velkých firem, policejní stanice a sídla státních orgánů. Letos v červnu akce vyvrcholily zavražděním policisty v jeho služebním voze.

Od prosince loňského roku, kdy policie zastřelila jednoho mladíka, Řecko zažívá výrazný nárůst násilí. Dnešní útoky se odehrály tři dny před zahájením mezinárodního veletrhu v Soluni, jehož se má zúčastnit i řecký premiér Kostas Karamanlis.

Vydáno pod