Výbuch továrny na munici si v Srbsku vyžádal 7 obětí

Bělehrad - Sedm lidí přišlo ve čtvrtek v Srbsku o život při sérii výbuchů, které otřásly největší továrnou na munici v zemi. Při neštěstí, které se stalo ve městě Užice na západě Srbska, dalších nejméně deset osob utrpělo zranění. V závodu Prvi Partizan se vyrábí vojenská a lovecká munice, ale i střelný prach a výbušniny. Informovala o tom srbská státní televize.

Městem Užice, vzdáleném asi 150 kilometrů na jihozápad od Bělehradu, otřásla série minimálně čtyř výbuchů okolo 22:00. Okolí továrny Prvi Partizan policie, hasiči a vojáci uzavřeli. Hasičům se podařilo oheň v prostoru podniku uhasit. Podle ministra vnitra Ivici Dačiće, který místo události navštívil, je mezi sedmi oběťmi šest žen. Podle jeho náměstka Predraga Mariče nehrozí nebezpečí dalšího výbuchu. Co sérii explozí způsobilo, není zatím známo.

V závodu Prvi Partizan, který byl postaven před druhou světovou válkou v podzemí hory, se vyrábí vojenská a lovecká munice, střelný prach a výbušniny, ale i lovecké a vojenské ruční střelné zbraně. Továrna byla za druhé světové války využívána partyzány, kteří měli v osvobozeném městě Užice generální štáb, jemuž velel pozdější jugoslávský prezident Josip Broz Tito. Ve stejném období došlo též k prvnímu neštěstí v továrně, když 21. listopadu 1941 zahynulo při výbuchu sto lidí.

Srbský zbrojní průmysl v posledních dvou letech zvýšil objem výroby. Zbraně se z této balkánské země vyvážejí hlavně do Iráku, Libye, Spojených států a na Barmu. Loni celkový objem exportu přesáhl 600 milionů dolarů (asi 10,76 miliardy korun).