Londýn přiznal, že propustil teroristu z Lockerbie kvůli obchodu

Londýn - Britský ministr spravedlnosti Jack Straw přiznal v rozhovoru pro Daily Telegraf, že propuštění libyjského teroristy odsouzeného na doživotí v případu Lockerbie souvisí s ropnými a obchodními zájmy. Deník dál odhalil, že Libye zaplatila lékařskou zprávu, na jejímž základě byl usvědčený vrah 270 lidí propuštěn. Abdal Basat Muhammad Midžrahí trpící rakovinou má podle zprávy už jen tři měsíce života. V Libyji ho vítali jako hrdinu.

„Ano, tyto zájmy hrály velmi významnou roli. Já to neskrývám,“ řekl Straw na otázku listu. Straw se tak stal prvním členem britské vlády, který tuto souvislost veřejně přiznal. Ještě před několika dny premiér Gordon Brown popřel, že by ropné kontrakty s Libyí měly nějakou souvislost s případem Lockerbie.

V květnu 2007 byla po dlouhém vyjednávání během návštěvy tehdejšího premiéra Tonyho Blaira v Libyi podepsána dohoda, umožňující ropnému gigantu BP těžební průzkum libyjských nalezišť v hodnotě 540 milionů liber (skoro 16 miliard korun). Letos koncem srpna skotská vláda rozhodla o Midžrahího propuštění „z humanitárních důvodů“; vědělo se již, že má neléčitelnou rakovinu prostaty.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Tři lékaři, dva Britové a jeden Libyjec, v lékařské zprávě potvrdili, že mu zbývají nanejvýš tři měsíce života. Podle skotských zákonů je právě tahle lhůta podmínkou pro propuštění. Ještě v červenci mu přitom jiní lékaři dávali měsíců 10. „Libyjci naznačili, že by se jim termín tří měsíců hodil. Nejdřív jsem si myslel, že takový výsledek je nereálný, ale pak jsem zjistil, že je možné to říct,“ uvedl podle listu Daily Telegraph Karol Sikora, jenž byl jedním z lékařů.

Atentátníka v Libyi oslavovali jako hrdinu

Midžrahí, který ve vězení strávil osm let, byl jediným odsouzeným za atentát na letadlo americké společnosti PanAm v roce 1988. Při něm zahynulo 259 lidí na palubě a 11 obyvatel skotské obce Lockerbie, na niž stroj spadl. Jeho osvobození a triumfální přivítání v libyjské metropoli rozpoutalo mezinárodní polemiku.

Americký prezident Barack Obama rozhodnutí skotské vlády označil za chybu, stejně jako další politici. Američané totiž tvořili většinu cestujících v inkriminovaném letadle. Objevily se znovu spekulace, že šlo o výměnu za obchodní dohody; Straw to dnes potvrdil.