Protiruská rezoluce polských populistů prý parlamentem neprojde

Varšava – Mezi Ruskem a Polskem se rýsuje další spor. Dlouhá desetiletí komunistický režim ve Varšavě mlčel o tom, že se Sovětský svaz podílel na napadení země. Poláci chtějí omluvu, zatím se jí ale nedočkali. Ani před týdnem z úst ruského premiéra Putina na Westerplatte, kde se ozvaly první výstřely druhé světové války a kde se politici sešli, aby si toto výročí připomněli. Polský parlament nyní pracuje na rezoluci, která by odsoudila Sovětský svaz za útok na Polsko před sedmdesáti lety. Po dnešní neúspěšné snaze najít kompromisní tón rezoluce se politici ještě jednou sejdou, poslanci budou hlasovat v pátek.

„Rudá armáda přinesla do Polska smrt a spoušť,“ stojí v textu, kterým chce populistická PiS rozšířit odpovědnost za vypuknutí druhé světové války na Sovětský svaz a odsoudit komunistický režim. Kromě toho by Sejm měl vyzvat vládu, aby podnikla patřičné kroky proti falšování historie. Oslavování Stalina a SSSR je podle PiS urážkou Polska.

Podnětem k tomuto návrhu byl projev ruského premiéra Vladimira Putina, který přednesl 1. září v Gdaňsku na vzpomínkové ceremonii k 70. výročí vypuknutí druhé světové války. Všeobecně se očekávalo, že se Putin za sovětský útok omluví. Ruský premiér sice odsoudil pakt Molotov-Ribbentrop, kterým si tehdy Moskva a Berlín rozdělily východní Evropu, ale zároveň ho označil za jednu chybu z celé řady v politice usmiřování se s Hitlerem.

Vládním stranám připadá návrh příliš ostrý. „Tento návrh míří k naprosté konfrontaci a byl vytvořen nenávistí a agresí,“ prohlásil Zbigniew Chlebowski z vládní liberální Občanské platformy (PO) premiéra Donalda Tuska. Vláda chce v rezoluci volit mírnější tón, chce označit vstup Rudé armády v září 1939 za počátek tragédie, jejíž součástí bylo zabíjení vojáků i civilistů.

Polský prezident se obává nového paktu Molotov-Ribbentrop

Polský prezident Lech Kaczyński o víkendu dokonce varoval před budoucím spojenectvím Německa s Ruskem. Takové sbližování označil za „možné opakování paktu Molotov-Ribbentrop“. Forma „paktu“ prý ale bude jiná. V této souvislosti připomněl chystaný ropovod z Ruska do Německa přes Baltické moře.

Kaczyński s válkou v Evropě nepočítá. Nebezpečí podle něj spočívá v tom, že „některé státy budou zcela ovládány cizími vlivy“.

Rusko se k celé věci zatím oficiálně nevyjádřilo, velmi ji ovšem komentují tamní média. Ruští novináři odsuzují už jen snahy, aby podobná rezoluce vznikla.

Polský prezident Lech Kaczyński na pietním shromáždění v Gdaňsku k 70. výročí zahájení II. světové války
Zdroj: ČT24