Írán na jednání o svém jaderném programu nepřistoupí

Teherán - Írán se nehodlá dohadovat se stálými členy Rady bezpečnosti OSN a dalšími mocnostmi o svém jaderném programu. Íránský velvyslanec při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Alí Ašgar Soltaníja dnes oznámil, že Teherán je ochoten jednat pouze o globálních problémech jaderného odzbrojení a energetiky.

„Teherán je připraven vést poctivé a věcné rozhovory o různých problémech, včetně zamezování šíření jaderných zbraní a záruky, že všechny země mají přístup k jaderné energetice. Tyto rozhovory ovšem nezahrnují jaderný program Teheránu a s tím spojené legální činnosti,“ citoval dnes Soltaníju deník Džamhúr islámí. 

Velvyslanec se podle agentury Reuters takto vyjádřil na zasedání MAAE ve středu, kdy Írán předal nové návrhy šesti mocnostem, které Teherán vybídly k dialogu ohledně jeho sporného jaderného programu.   

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes podle agentury Reuters řekl, že íránský balík návrhů obsahuje i něco, s čím by se dalo pracovat. „Na základě zběžného pohledu je můj dojem takový, že něco z toho (z návrhů) je použitelné,“ řekl Lavrov akademikům a novinářům v Moskvě. Podle něj je významné to, že Írán je připraven k diskusi. To by prý mohlo mít pozitivní dopad i na situaci v Iráku, Afghánistánu a celé této oblasti.   

Znepokojení nad postojem Íránu ale vyjádřily Spojené státy. Čína, Francie, Británie a Německo se k obsahu obdrženého íránského dokumentu zatím nevyjádřily.

Vydáno pod