Dalajlama vyzval v Praze Západ k podpoře rozvoje demokracie v Číně

Praha - Tibetský duchovní a politický vůdce dalajlama vyzval na pražské konferenci o lidských právech a míru v Asii Západ k podpoře rozvoje demokracie v Číně. Řekl, že demokracii nelze Číně vnutit, ale musí přijít zevnitř země. Dvoudenní konference pořádané nadací Forum 2000 se zúčastnila i exilová představitelka hnutí ujgurského etnika v čínské provincii Sin-ťiang Rebija Kadírová. Proti její přítomnosti protestuje čínská vláda.

Kadírová souhlasila s dalajlamou, že s demokracií musí přijít sami Číňané, ale současně doplnila, že pro zlepšení stavu dodržování lidských práv v Číně je také nutný velký tlak mezinárodního společenství i EU na Peking.

Úplná samostatnost by podle dalajlamy Tibetu neprospěla. Není proto třeba usilovat o nezávislost na Číně, ale jen o autonomii a dodržování lidských práv. „Síla přináší strach a strach ničí důvěru. A bez důvěry nevznikne harmonie,“ řekl tibetský duchovní vůdce dalajlama. Hovořil také o vzdělávání jako nástroji pro šíření demokracie a zastavení cenzury. „Svoboda informací je naprosto zásadní, protože překrucování reality je nebezpečné. Každý má právo znát skutečnost,“ uvedl. Stejný názor měla i Kadírová.

Debatující v písemném prohlášení uvedli, že nezbytný je každopádně dialog, vzdělávání a svoboda slova a informací. V úsilí zaměřeném proti diktátorským režimům vyzdvihli také význam občanské společnosti.

Předsedkyni exilového Ujgurského národního kongresu Kadírové kladou čínské úřady za vinu podněcování nepokojů v Sin-ťiangu a proti její přítomnosti ostře protestují. Sama Kadírová, která byla šest let v čínském vězení, obvinění odmítá a ujišťuje, že její následovníci striktně dodržují zásady nenásilí. Dalajlama na rozdíl od čínské vlády její přítomnost uvítal. Rebija Kadírová vyzývá demokratické země, aby tlačily Čínu k dialogu s Ujgury. Podle svých slov doufá, že Evropská unie dá přednost morálním hodnotám před obchodními zájmy.

Čínská ambasáda vzkázala českým úřadům i médiím, že přítomnost Rebiji Kadírové na konferenci bude mít za přímý následek zhoršení vztahů Číny a České republiky.

Dvoudenní konference se zaměřuje na přijímání Všeobecné deklarace lidských práv a práv menšin v Asii. Na pražské schůzce by měla vzniknout i skupina, která se na lidská práva v Asii zaměří. Mezi účastníky Fora 2000 je například bývalý ředitel mezinárodní novinářské organizace Novináři bez hranic Robert Menard nebo barmská prodemokratická aktivistka žijící v Londýně Zoya Phanová.

Vydáno pod