Putin se vyslovil proti použití síly i novým sankcím vůči Íránu

Moskva – Ruský premiér Vladimir Putin dnes varoval před použitím síly nebo zavedením nových sankcí proti Íránu. Moskva podle něj nemá důkaz, že Teherán usiluje o jaderné zbraně. Írán odmítá poskytnout mezinárodnímu společenství podrobnosti o svých jaderných aktivitách a vyvrátit tak obavy Spojených států a dalších zemí, že cílem íránského jaderného programu je vývoj zbraní.

Podle Putina Moskva „nemá důvod pochybovat“ o tvrzení Íránu, že jeho jaderný program slouží čistě mírovým účelům, řekl premiérův mluvčí Dmitrij Peskov. „Jakékoli použití síly ani provedení jakéhokoli úderu nepomůže, nevyřeší problém. Naopak to uškodí celé oblasti. A pokud jde o sankce, ty nepřinesou žádoucí efekt,“ citoval Peskov předsedu vlády.

Putin nicméně dodal, že ani Rusko si nepřeje Írán disponující jadernými zbraněmi a že by se Írán měl vyjádřit k pochybnostem mezinárodního společenství týkajícím se jeho jaderných aktivit.

Americké a izraelské zklamání

Rusko, které v Íránu buduje jadernou elektrárnu, už v minulosti íránský problém komentovalo obdobným způsobem a opakovaně varovalo před jakýmkoli útokem proti Íránu. Dnešní Putinovo prohlášení bude pravděpodobně rozčarováním pro americké a izraelské oficiální činitele, kteří Kreml vyzvali, aby na Írán vyvinul větší tlak.

Putin dnes nijak nekomentoval zprávy sdělovacích prostředků, podle nichž tento týden Moskvu tajně navštívil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ani nepotvrzené zvěsti, podle nichž přijel Netanjahu Rusko upozornit na hrozící úder proti íránským jaderným zařízením.

USA a jejich evropští spojenci dali Íránu lhůtu do konce září, aby přistoupil na rozhovory se šesti světovými velmocemi, včetně Ruska, jejichž součástí je i balíček obchodních pobídek pro Írán, pokud se vzdá obohacování uranu.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24