Při náletu v Afghánistánu prý zemřelo asi 50 Talibanců

Kábul - Při sobotním náletu letadel zahraniční koalice zahynulo v západním Afghánistánu na 50 bojovníků Talibanu. Nálet byl podle agentury AP odvetou za útok povstalců, při kterém v provincii Faráh zemřeli tři američtí a sedm afghánských vojáků. Přestože mají USA ve středoasijském Afghánistánu značný počet vojáků, radikální povstalci z hnutí Taliban kontrolují rozsáhlá území země. Násilí dosahuje v posledních měsících nebývalých rozměrů.

Několikahodinový boj včetně náletů se rozpoutal poté, co povstalci přepadli kolonu amerických a afghánských vojenských vozidel. Auta najela na miny a vzápětí na ně bojovníci Talibanu zaútočili střelbou a granáty. Při následných bojích, které zahrnovaly i nálet, prý kromě pěti desítek povstalců zahynuly také jedna žena a dívka.

Jedná se o další velkou leteckou akci od 4. září, kdy letka Severoatlantické aliance zaútočila na Afghánce u ukradených cisteren s naftou v domnění, že útočí na afghánské povstalce. Místo toho však útok NATO přinesl smrt až 70 civilistů. Velení si následně vysloužilo ostrou kritiku humanitárních organizací.