V ujgurských injekčních stříkačkách nebyl jed ani virus

Peking - V injekčních stříkačkách použitých při nedávné sérii útoků v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang nebyla žádná škodlivá látka. Po vyšetření více než 250 obětí těchto útoků to oznámily čínské úřady s tím, že zdravotníci neobjevili jed, stopy radioaktivity ani žádný virus. Poslední bilance uvádí, že injekcemi bylo pobodáno nejméně 531 lidí. Ze samotného útoku žádné zdravotní následky nemají, ale někteří trpí depresemi a potřebují psychologickou pomoc.

Zpráva přichází dva dny poté, co čínský soud odsoudil za účast na útocích tři osoby až k 15 letům vězení. Čínské úřady z útoků injekčními stříkačkami viní „muslimské separatisty“, čímž míní převážně muslimské ujgurské obyvatele oblasti Sin-ťiang. Ta se stala začátkem července dějištěm nejhorších etnicky motivovaných nepokojů za poslední desetiletí. Násilnosti si vyžádaly téměř dvě stě mrtvých a 1700 zraněných.

V nepokojích se střetli muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, a Chanové, v Číně většinové etnikum, kteří v posledních letech do regionu za aktivní podpory čínských úřadů masově migrují. Podle místních úřadů tvořili valnou většinu pobodaných injekcemi příslušníci etnika Chanů.

Vydáno pod