Tři soutěsky jsou čtyřikrát dražší, než se plánovalo

Peking - Nejen ekology kritizovaná přehrada Tři soutěsky na řece Jang-c-ťiang stála dohromady přes 37 miliard dolarů, což je v korunách víc než 652 miliard. Čínu tak gigantická stavba, kvůli které se muselo přestěhovat milion 300 tisíc lidí, přišla na čtyřnásobek původního rozpočtu. Obří suma nahrává kritikům projektu, kteří mimo jiné varovali, že nebývale rozsáhlá stavba překročí rozpočet.

Tři soutěsky jsou největší hydroelektrárenské dílo na světě. Čínští představitelé projekt hájí tím, že zabrání záplavám, které si braly oběti na životech, zajistí energii opomíjenému vnitrozemí a sníží emise znečišťujících plynů. 

Gigantická přehrada je vodou na mlýn kritikům hospodářského růstového modelu, který Čína spustila s hospodářskými reformami před třemi dekádami. Kritikům se nelíbí, že je hospodářský růst prioritou, zatímco ekologické a sociální otázky zůstávají opomíjené. 

Kritické hlasy vyvolávají i dramatické změny v místních ekosystémech, které budou mít nepředvídatelné následky. Rizikem je, že se obrovská nádrž promění v jímku na splašky a průmyslové znečištění a zanese se bahnem. Ozvaly se hlasy také proti korupčnímu potenciálu, který tak gigantický projekt vyvolává.