OSN: V Gaze se páchaly válečné zločiny na obou stranách

Ženeva - Izraelská armáda i palestinští ozbrojenci se během konfliktu v Gaze na přelomu roku dopustili válečných zločinů a možná i zločinů proti lidskosti. Ve své obsáhlé zprávě to konstatuje tým vyšetřovatelů OSN, který byl v pásmu Gazy na zjišťovací misi. Izraelci podle nich porušovali normy neúměrným použitím síly proti civilistům, Palestinci zase odpalováním raket na izraelské území, kde nebyly žádné vojenské cíle. Vyšetřování vedl bývalý jihoafrický soudce Richard Goldstone. Izrael odmítl s vyšetřovateli spolupracovat. Tvrdil, že Rada OSN pro lidská práva, která šetření nařídila, je vůči židovskému státu zaujatá, a zprávu odmítl.

Izrael vojenskými operacemi v Gaze mezi 27. prosincem 2008 a 18. lednem letošního roku podle šestisetstránkového dokumentu „spáchal činy rovnající se válečným zločinům a možná zločinům proti lidskosti“. Existují ale i důkazy, že „palestinské ozbrojené skupiny páchaly válečné zločiny stejně jako možné zločiny proti lidskosti“. Toho se podle vyšetřovatelů dopouštěly odpalováním raket na jižní Izrael, kde nebyly vojenské cíle.

Goldstone doporučuje Radě bezpečnosti OSN, aby vyzvala Izrael k zahájení vlastního vyšetřování možných válečných zločinů jeho jednotek během operace, které bude „nezávislé a v souladu s mezinárodními standardy“. Židovský stát by měl rovněž ustavit komisi expertů na lidská práva, která bude na vyšetřování dohlížet. Pokud tak Izrael neučiní, měla by RB OSN seznámit se situací žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu.

Izrael zprávu OSN odmítl

Izrael dnes závěry vyšetřovatelů kritizoval. „Jejich mandát byl zjevně jednostranný a ignoroval tisíce raketových útoků Hamasu na civilisty v jižním Izraeli, kvůli nimž byla operace v Gaze nutnou,“ ohradilo se v tiskovém prohlášení izraelské ministerstvo zahraničí. Připomnělo, že izraelské ministerstvo obrany prověřilo přes 100 obvinění týkajících se postupu armády v Gaze a 23 z nich se nyní vyšetřuje.

Při bojích v pásmu Gazy zemřelo podle obou stran přes 1000 Palestinců. Palestinské rakety zabily v jižním Izraeli tři Izraelce a v bojích padlo dalších deset izraelských vojáků. Konflikt si vyžádal také rozsáhlé materiální škody na obydlích a infrastruktuře Gazy. Asi 50 tisíc obyvatel pásma skončilo bez domova.