V Mexiku dál zuří válka mezi armádou a drogovou mafií

Juaréz - Mexické speciální jednotky dopadly Manuela Gonzálese, který zabil 40 lidí. Ve stejnou dobu ale policie našla nedaleko Acapulca také důkaz, že epidemie násilí v Mexiku pokračuje. Vedle čtyř těl prostřílených padesáti kulkami ležel vzkaz místního gangu: Takhle potrestá naše organizace všechny zrádce, kteří poruší naše pravidla.

Stejný osud potkal od začátku roku více než 5 000 Mexičanů. Zatímco v Česku vychází na 100 tisíc obyvatel 1,3 vraždy za rok, v Mexiku je to 2 905. Počet mrtvých navíc prudce roste. Jen ve městě Juaréz na americko-mexické hranici bylo od ledna zavražděno přes 1 600 lidí, což je stejně jako za celý rok 2008. Gangy se mstí za válku, kterou jim vyhlásil prezident Calderón. Do boje proti mafii nasadil přes 40 tisíc vojáků. Navíc vyčistil policii a celní správu od těch, kteří pracovali pro narkobarony. 

Téměř 40 % Mexičanů zvažuje kvůli drogové válce emigraci. Kromě vražd je trápí další hrozba - únosy. V jejich počtu už je Mexiko první na světě. Hitem mezi bohatými Mexičany se staly mikročipy, které po vpíchnutí pod kůži monitorují jejich pohyb. Odborníci ale varují. Gangsteři teď pátrají po jizvách a ruku s čipem už unesenému několikrát bez milosti usekli.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Počet vražd na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: ČT24