Aegis – mobilní systém, který prý ochrání lépe než pevný radar

Washington - Spojené státy přehodnotily svůj plán na výstavbu protiraketového štítu. Nově by místo radaru v Česku a raketového sila v Polsku měla hlídat íránské rakety americká flotila se systémem Aegis. Jde o mobilní protiraketový štít, který dokáže odhalit odpálení rakety lépe než pevný radar. Zbraňovým systém zatím disponuje 18 plavidly amerického námořnictva, brzy proto mají přibýt další.

Rakety na lodích jsou přijatelnější i pro Moskvu. Kreml z nich ale nadšený rozhodně není.

„Pro Rusko to moc dobré není, protože lodě mohou být jeden den na druhém konci světa a druhý den u ruských břehů,“ míní ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. 

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Nový americký plán protiraketové obrany má čtyři fáze. V prvních třech bude úkolem zajistit ochranu Evropy a amerických jednotek na „starém kontinentě“ před íránskými střelami krátkého a středního doletu. Čtvrtý stupeň má zabránit případnému ohrožení USA íránskými raketami dlouhého doletu.

  • Fáze 1 - Zhruba do roku 2011 by měly být na americké válečné lodě nainstalovány protiraketové systémy. K hlavním komponentům budou patřit varovný systém Aegis, obranné rakety SM-3 (Standard Missile-3), radar a senzory. Plavidla by měla operovat ve Středomoří a v dalších oblastech.
  • Fáze 2 - Kolem roku 2015 by měly být na válečné lodě a na území spojeneckých států rozmístěny modernizované antirakety SM-3. Systém včasného varování bude rozšířen o moderní pozemní radar (pravděpodobně na Kavkaze) a senzory.
  • Fáze 3 - Asi v roce 2018 by měla být nasazena další modernizovaná verze SM-3.
  • Fáze 4 - Kolem roku 2020 začne rozmísťování nové verze raket SM-3 schopných odrazit potenciální ohrožení USA střelami dlouhého doletu.


Náklady za každou raketu SM-3 se vyšplhají na deset až 15 milionů dolarů (170 až 255 milionů korun) v porovnání se 70 miliony dolarů (1,2 miliardy korun) za každou z deseti antiraket dlouhého doletu, které měly být podle plánu Obamova předchůdce George Bushe rozmístěny v Polsku.