Rusko by mohlo vůči Íránu přitvrdit

New York - Moskva by mohla přitvrdit vůči Íránu. Ruský prezident Dmitrij Medveděv naznačil, že by jeho země mohla ustoupit ve svém odporu ke zpřísnění sankcí proti této zemi. Po newyorském setkání se svým americkým protějškem Barackem Obamou uvedl, že v některých případech jsou sankce nevyhnutelné. Prohlásil také, že dohoda o snížení jaderných arzenálů bude do prosince uzavřena a blahopřál Obamovi k jeho rozhodnutí vzdát se vybudování prvků protiraketové obrany v ČR a Polsku. Medveděv označil toto rozhodnutí za rozumné.

Rusko dosud jakékoli zpřísnění sankcí proti Teheránu odmítalo, ale Medveděv dnes přiznal, že nové sankce budou „nevyhnutelné“, i když je tato strategie jenom výjimečně účinná. Írán by tomu mohl podle prezidenta zabránit tím, kdyby přistoupil na požadavky světového společenství. Obama prohlásil, že Írán „bohužel porušil příliš mnoho svých mezinárodních závazků“. Shoduje se prý s Medveděvem v tom, že Írán může rozvíjet svou jadernou energetiku, avšak nikoli jaderné zbrojení.

„Naším úkolem je vytvořit takový systém pobídek, které Íránu dovolí řešit jeho mírový jaderný program, ale současně mu zabrání získat atomové zbraně,“ řekl Medveděv. BBC cituje nejmenovaného ruského představitele, který prohlásil, že Rusko by sankce proti Íránu mohlo podpořit, pokud by inspektoři OSN přinesli důkazy, že Teherán vyvíjí jaderné zbraně.

Rusko možná přitvrdí vůči Íránu (zdroj: ČT24)

Obama řekl, že věří, že Rusko a USA dospějí do konce roku k dohodě, jež má nahradit smlouvu START 1 z roku 1991. Jednání o snížení počtu strategických jaderných zbraní byla obnovena v pondělí v Ženevě.

Rozhovory s Íránem jsou plánované na začátek října. Jaderná otázka a odzbrojení bude také tématem dnešního historického zasedání Rady bezpečnosti OSN. Poprvé od jejího vzniku v roce 1946 bude setkání předsedat americký prezident.

Dmitrij Medveděv a Barack Obama
Zdroj: ČT24