V Pákistánu při dvou útocích nejméně 16 mrtvých a na 60 zraněných

Péšávar (Pákistán) - Nejméně 16 lidí zahynulo při dvou bombových útocích v severozápadním Pákistánu. Sebevražedný atentátník nejprve najel s autem plným výbušnin do policejní stanice ve městě Bannu. O život přišlo 6 lidí a dalších 10 obětí a přes 70 zraněných si vyžádal útok v Péšávaru. Atentátník nejprve hodil mezi lidi granát. Pak se v autě s trhavinami odpálil. K prvnímu útoku se přihlásilo hnutí Taliban, pravděpodobně stojí i za druhým.

K prvnímu útoku v Bannu, při němž bylo kromě mrtvých zraněno nejméně 50 osob, se přihlásili pákistánští Talibanci napojení na teroristickou síť al-Káida. Sebevražedný útočník při něm nechal vyhodit do povětří malé nákladní auto s výbušninami u policejní stanice, sdělila policie. Mezi raněnými je třicítka policistů. Při explozi se zhroutila policejní stanice a zřítilo se několik sousedních domů.

Atentát v Péšávaru, metropoli Severozápadní pohraniční provincie, byl spáchán automobilem naplněným asi 100 kilogramy výbušniny na třídě vedoucí k hlavní základně armády. Zranění utrpěla desítka lidí.

Pákistán je dějištěm nebývalé vlny teroristických útoků, především sebevražedných, jejichž pachateli bývají většinou pákistánští příslušníci radikálního hnutí Taliban napojení na al-Káidu. V posledních dvou letech při nich zahynulo přes 2 100 lidí.

Následky výbuchu v pákistánském Péšávaru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod